HET GEVAL GBAGBO: SPRINGPLANK VAN AFRIKAANSE ONTWAKEN Nį3


Dit interview is de derde deel van een serie van acht. Lees de andere 7 delen.


Youssouf: Mevrouw, ik ga akkoord met jij eens dat jouw meesters van een legendarische naÔviteit waren. Niet alleen hebben ze het op zich genomen om naar het Golf Hotel te gaan, het hoofdkwartier van dramane ouattara, om de resultaten van de presidentsverkiezingen in een soeverein land met goed functionerende instellingen te verkondigen, maar na hun wandaden hebben ze de afschuwelijke bakayoko, de voorzitter van de CEI (Onafhankelijke Kiescommissie) uitgedreven en hem naar Parijs gebracht, waar hij maandenlang werd gehuisvest, gebleekt en gevoed, tot de staatsgreep eindigde.


Nyang bensouda: Spreek je over youssouf bakayoko?


Youssouf: Ik wilde bewust niet de naam youssouf gebruiken, mevrouw. Youssouf bakayoko is een schurk. Hier is een boekanier die ermee instemt om de verkiezingsuitslag om te keren, en drame ouattara winnaar van een verkiezing te verkondigen die hij grotendeels verloren heeft, en stil blijft als ze tienduizenden van zijn landgenoten vermoorden. Tijdens deze tijd, accepteerde hij dat hij in Parijs als een pasja werd behandeld. Voor deze deugniet is deze kleine kortstondige troost die hem wordt geboden meer waard dan de levens van meer dan 100.000 Ivorianen en andere Afrikanen. Het is triest, mevrouw, en het feit te weten dat deze idioot dezelfde naam heeft als ik, word me verontwaardigd.


Nyang bensouda: Ik zal je nog een ander voorbeeld geven, Youssouf. Ik heb je al gezegd dat ik geen echte woorden kan vinden om uit te drukken wat de Gbagbo-zaak ons heeft aangedaan. En als ik het over de Gbagbo-zaak heb, dan heb ik het niet alleen over het doel van de staatsgreep, maar over het hele proces dat ermee gepaard ging. Een ander belangrijk feit is de naturalisatie van dramane ouattara een paar dagen voor de presidentsverkiezingen. We hebben dit nog nooit eerder gezien. Ook dat is een ander nieuw feit.


Youssouf: Mevrouw, deze Ivoriaanse zaak zal immers de geschiedenis ingaan als de zaak die het grootste aantal ongepubliceerde feiten uit de hele menselijke geschiedenis bevat. Ik denk dat de Unesco zich daarop moet richten, en deze zaak moet normaal gesproken in het Guinness-boek van recorden worden opgenomen. Ik raad aan om de lange Franse staatsgreep in Ivoorkust van 2000 tot 2011, op de Werelderfgoedlijst van de UNESCO te plaatsen, vůůr de Franse baguette.


Het is bekend dat dramane ouattara bijna 70 jaar als Burkinabe heeft geleefd, en jou meesters hebben president Gbagbo gedwongen hem te naturaliseren voor de presidentsverkiezingen om hem president te maken van een land dat niet in werkelijkheid van hem is. Voor een ongepubliceerd feit is dit er echt ťťn.


Nyang bensouda: Er is ook het embargo op geneesmiddelen. Dat is de kers op de taart. Je kunt zich niet voorstellen hoe deze fout het ware gezicht van mijn meesters heeft laten zien, die graag de indruk wekken dat ze zich grote over het menselijk leven zorgen maken. Ivoorkust heeft normaal ongeveer 30 miljoen inwoners gerekend. Wanneer mijn meesters, die overal de verschillende rechten verdedigen, inclusief de rechten van dieren zoals jij, zich veroorloven om de medicijnen te blokkeren in de richting van bijna 30 miljoen mensen, laten ze de wereld zien dat ze slechts vulgaire criminelen zijn. Ik denk dat je akkoord met mij gaat dat geen van hen op deze manier gezien wil worden.


Youssouf: Absoluut.


Nyang bensouda: Helaas worden ze nu op die manier gezien. Het intrekken van medicijnen van meer dan 30 miljoen mensen, het is om welk resultaat te bereiken, zo niet het doden al die mensen die het nodig hebben. Een echte genocide. En de mensen die de slachtoffers zullen zijn van deze afschuwelijke beslissing zijn onder andere ouderen, zwangere vrouwen, vrouwen die borstvoeding geven, kleine kinderen, mensen met een handicap, enz. Welke rechten zullen mijn meesters voortaan nog steeds aan mannen kunnen prediken? De mannenrechten? De vrouwenrechten? De rechten van kinderen? De rechten van ouderen? De rechten van mensen met een handicap? PatiŽntenrechten? Al deze verschillende rechten werden geschonden. We weten niet meer waar we ons hoofd moeten steken, Youssouf. Het is erg ingewikkeld voor ons.


Youssouf: Huil niet, mevrouw. Ik begrijp jou pijn.


Nyang bensouda: Neem je me niet kwalijk, Youssouf als ik mijn tranen niet kon inhouden. Dit geval van een medicijnenembargo alleen al voldoende is om ons volledig te vernietigen en een aantal van de farmaceutische bedrijven van mijn meesters volledig failliet te laten gaan als Afrikanen zich willen gedragen zoals mensen met hersenen. Welke Afrikaan met al zijn zintuigen kan nog steeds op medicijnen uit het Westen vertrouwen? En welk Afrikaans land dat die naam waardig is, kan nog steeds op geÔmporteerde medicijnen rekenen, vooral uit het Westen?


Elke Afrikaan wiens brein nog steeds goed werkt, weet nu dat medicijnen die in het Westen worden gemaakt een instrument van overheersing en slavernij zijn in de handen van mijn meesters. Echte Afrikanen weten nu dat westerse landen op elk moment medicijnen naar Afrika kunnen blokkeren en tientallen miljoenen Afrikanen zonder schaamte laten sterven. De Afrikanen die een beetje nadenken, zullen ze voor deze geÔmporteerde medicijnen vluchten en naar andere vormen van behandeling op zoek gaan.


Hetzelfde geldt voor de Afrikaanse leiders. Alle Afrikaanse leiders, die al hun mentale en intellectuele capaciteiten bezitten, weten nu dat afhankelijkheid van medicijnen uit het Westen betekent de Afrikaanse bevolkingen aan mogelijke chantage te blootstellen die waardig van de verwende kinderen is. Ze hebben door deze afschuwelijke beslissing ontdekt wat mijn meesters werkelijk zijn. Verantwoordelijke en gewetensvolle leiders, als ze op het Afrikaanse continent bestaan, moeten al hun deskundigen en onderzoekers op het gebied van natuurlijke en andere alternatieve geneesmiddelen samenbrengen om snel oplossingen voor de behandeling van hun patiŽnten te vinden, zonder nog afhankelijk van geÔmporteerde geneesmiddelen te zijn waarvan de voorraad op elk moment kan worden geblokkeerd, zelfs voor de meest kinderlijke en weerzinwekende redenen.


Dus stel je voor, Youssouf, dat Afrikaanse leiders mentaal gezonde en evenwichtige mensen zouden zijn, en dat ze zulke beslissingen zouden nemen dat ik zojuist noemde, hoe zou het met de farmaceutische bedrijven van mijn meesters zitten? Je begrijpt waarom ik mijn tranen niet kan tegenhouden. Weet je dat Afrika vandaag de dag officieel een miljard en 300 miljoen mensen heeft? Je weet dat de officiŽle cijfers altijd erg laag in vergelijking met de echte cijfers zijn. We hebben het dus over een bevolking van minstens 2 miljard mensen, 2 miljard potentiŽle klanten. Afrika is de grootste potentiŽle klantenkring van de farmaceutische bedrijven van mijn meesters. Stel je voor dat meer dan 2 miljard klanten die plotseling geen westerse medicijnen meer gebruiken. Het zou een ramp zijn. Dit is wat er normaal gesproken zou gebeuren als Afrikaanse leiders geen volgelingen van mijn meesters zouden zijn.


Ook al is het nog niet gebeurd, mijn meesters zijn bang voor zo'n scenario. Ze zeggen tegen zichzelf dat als de nieuwe generatie Afrikanen met helderheid naar deze situatie kijkt, ze zullen tegen de medeplichtige passiviteit van hun leiders, tegen mijn meesters in opstand komen en ze zullen alle Franse producten zonder uitzondering boycotten. En dat zou het einde van de westerse overheersing over Afrika zijn. Dit probleem is dus zeer fijngevoelig, en ik bid alleen maar dat de Afrikanen in hun gebruikelijke slaap zullen blijven slapen en dat geen van hen zelfs maar zal merken dat er een probleem bestaat. Als de jonge Afrikanen zich een beetje bewust van de realiteit en de ernst van de situatie zouden zijn, zou een revolutie onvermijdelijk zijn. En dat is nog niet alles, Youssouf. Weet je dat mijn meesters in het Westen zelfs de rechten van de doden verdedigen?


Youssouf: Wat bedoel je, mevrouw?


Nyang bensouda: Telkens wanneer een graf in Europa wordt ontheiligd, maken ze het zo'n ernstig probleem dat ze de politie opdracht geven een onderzoek in te stellen. En de verantwoordelijken worden meestal zwaar gestraft wanneer ze worden betrapt. Als Afrikanen dit vernemen, zullen zij zich zeker realiseren dat in het Westen de doden waardevoller zijn dan de levenden in Afrika. Kun je dat beseffen? Terwijl mijn meesters de rechten van de doden in het Westen beschermen zo zeer dat zij zwaar degenen die deze rechten durven te verstoren bestraffen, schenden zij de rechten van de Afrikanen die in Afrika leven zo zeer dat ze bevel tot de genocide van meer dan 30 miljoen Afrikanen, zonder scrupules geven. Ze bevestigen hierbij dat de Afrikanen waardeloos zijn. Ze bevestigen dat mensen in Afrika minder waardevol zijn dan westerse dieren en dat levenden in Afrika minder waardevol is dan westerse doden. Stel je voor wat de reactie van de Afrikanen zal zijn als ze dat beseffen. Ik bid met heel mijn hart dat ze zich het nooit zullen realiseren.


Youssouf: Je kunt beter een stevige gebedsgroep voor zo'n gebed vormen , mevrouw.


Nyang bensouda: Als je naar de voedselafdeling van honden en katten in de supermarkten in het Westen kijkt, dan zou je het flauwval, Youssouf; vooral als je het lot kent die mijn meesters en hun bedienden die verschillende presidentiŽle zetels in Afrika innemen, aan de mensen in Afrika in petto houden.


Youssouf: Ik heb ook geleerd, mevrouw, dat de begraafplaatsen in het westen beter zijn gebouwd dan de mooiste wijken van Afrika, met alle geplaveide en goed gemarkeerde straten en de straten binnenin goed geplaveid; terwijl er in Afrika geen stad is die volledig geplaveid is, zelfs niet de hoofdsteden. Dit betekent dat terwijl westerlingen Afrika plunderen en Afrikaanse steden veranderen in sloppenwijken, inclusief Afrikaanse hoofdsteden, ze hun begraafplaatsen bouwen om mensen uit de mooiste wijken van zwart Afrika jaloers te maken. Ik ben er zeker van, mevrouw, dat als veel Afrikanen niet bang voor geesten en alle boze geesten die op begraafplaatsen werken waren geweest, zij zich op deze prachtige westerse begraafplaatsen hadden gevestigd.


Nyang bensouda: Je hebt gelijk, Youssouf. Stel je voor wat de reactie van de Afrikanen zal zijn als ze dit alles zullen realiseren. Ik bid met heel mijn hart dat ze het nooit zullen realiseren.


Youssouf: Ik begrijp je, mevrouw, en ik begrijp je nu heel goed. Weet je dat er honderden mensen als gevolg van dit embargo over de medicijnen zijn omgekomen?


Nyang bensouda: Ik weet het dat.


Youssouf: Wanneer jouw meesters bereid zijn, President Gbagbo voor het leven in het ICC voor de virtuele moord op ongeveer honderd mensen gevangen te zetten, terwijl ze zelf meer dan 100.000 mensen met hun wapens hebben vermoord en waren ze zelfs bereid om nog eens 30 miljoen mensen met het medicijnenembargo te vermoorden, dan moet men zich afvragen als we niet op het hoofd lopen.


Nyang bensouda: Wat kan ik zeggen, Youssouf?


Youssouf: Staat je mij toe terug te komen op een verklaring die je eerder hebt afgelegd. Je zei dat in werkelijkheid de crisis in Ivoorkust het leven meer dan 100.000 mensen heeft gekost. Dit bevestigt de voorspellingen van dominique claudine nouvian folloroux-ouattara, de vrouw van dramane ouattara. Verschillende media hebben gemeld dat ze heeft gezworen, dat dramane en haar zouden de macht in Ivoorkust overnemen, zelfs als 100.000 doden zouden moeten vallen. Haar voorspelling is ongelooflijk nauwkeurigheid. Is deze vrouw niet toevallig een profeet? Naar mijn bescheiden mening moeten christelijke kerken die nog geen profeten hebben, hun toevlucht nemen tot haar. Maar het enige ding die deze kerken zal kunnen koelen die zich naar haar geÔnteresseerd zouden kunnen zijn, is het wel de lijst van namen die de media haar hebben gegeven. Sommigen hebben haar een "bloeddorstige harpij" genoemd, anderen een "gevaarlijke hoer" en weer anderen een "fatale vrouw". Deze titels zullen haar niet erg aantrekkelijk voor deze kerken maken, ondanks haar krachtige profetische bediening en haar voorspellingen in de stijl van Nostradamus.


Nyang bensouda: Aangezien ik aan haar kant sta, kan ik niet echt commentaar geven op wat je zojuist hebt gezegd. Maar ik wil je toch waarschuwen. Vergeet niet, je bent nog steeds in Ivoorkust. Vergeet jezelf niet en herhaal voor de mensen daar al deze kwalificaties die de media aan de vrouw van dramane hebben gegeven, anders zal je misschien bij de Maca gaan en er nooit meer naar buiten. Ik hoop dat je het geval van de vakbondsman Mahan Gahť Basile en de anderen heeft gevolgt die, net als hij, een reis zonder retour naar Maca hebben gemaakt. Politieke gevangenen worden zo gefolterd, dat ze ofwel ronduit in de gevangenis sterven ofwel kort na hun vrijlating sterven. De zaak van minister Jean-Jacques Bťchio ligt nog genoeg vers in ons geheugen gegrift. Je weet dat ik op jij reken; ik heb je nog steeds nodig en ik wil dat je in leven blijft. En vergeet niet dat als dramane je doodt, je alles kwijt was, omdat zijn misdaden niet onderzocht of bestraft zullen worden. Ik ben in de beste positie om je dat te vertellen.


Youssouf: Het is begrepen, mevrouw.


Nyang bensouda: Ik kan je niet alles vertellen wat deze Gbagbo-zaak ons heeft gedaan. Veel van mijn meesters betreuren het ten zeerste dat zij bij deze zaak betrokken waren. Sommigen gaven toe dat als ze zich even hadden voorgesteld dat deze zaak dit soort uitkomsten zou hebben, ze er nooit bij betrokken zouden zijn geraakt.


Youssouf: Maar mevrouw, ze zijn er toch in geslaagd om Ivoorkust te plunderen. Zij plunderen dit land al meer dan vijftien jaar. Ze stelen letterlijk alles. Sinds 2002 met de rebellie die door hen volledig is ontstaan en geleid wordt door schurken als soro guillaume en zijn band, hebben jouw meesters zich goed verrijkt op de rug van Ivoorkust. En sinds ze president Gbagbo hebben vermoord, neemt je mij niet kwalijk, sinds ze de moord van President Gbagbo niet hebben geslaagd en sinds ze hem hebben gegijzeld, hebben ze alles plunderen, zonder dat iemand hoeven te protesteren. Hoe kun je zeggen dat ze spijt van deze zaak hebben?


Nyang bensouda: Je begrijpt niet, Youssouf. Ten eerste, wees voorzichtig wanneer je in de rechtbank zal zitten. Dat soort vergissing die je net over de moord op Gbagbo hebt gedaan, doe het niet voor de rechtbank. Anders zal het een ramp worden. Laten we nu op jouw vraag terugkomen. Ik ga akkoord met jou dat ze vrolijk het hele noordelijke deel van Ivoorkust hebben geplunderd nadat ze het land hadden gehalveerd en het noordelijke deel voor de opstand van dramane ouattara onder leiding van soro hadden laten, en dat ze het land vrij hebben geplunderd sinds ze Gbagbo uit de macht hadden wezen. Maar hen imago is volledig vernietigd. Ze hadden liever minder geplunderd dan wat ze geplunderd hadden, maar ze hadden liever toch wel de reputatie van beschaafde mensen behouden. Tegenwoordig worden ze als eenvoudige bruut, als armzalige criminelen en als gewone barbaren over de hele wereld beschouwd. Dat bevalt hen niet.


Youssouf: Ik begrijp.


Nyang bensouda: Jaaaa. Deze Gbagbo-zaak heeft ons veel pijn gedaan. Ik heb je nog niet eens over ICC verteld. Afrikaanse Presidenten hebben herhaaldelijk gedreigd het ICC te verlaten. Gelukkig voor ons zijn de meeste van hen lafaards, echte lafaards. Anders zou ik nu al uit mijn baan zijn. Alleen de moedige Pierre Nkurunziza, President van Burundi heeft gepraktiseerd wat hij zegde.


Youssouf: Je lijkt bewondering voor hem te hebben.


Nyang bensouda: Natuurlijk. Dat is wat een man in de ware zin van het woord is. Een man die zijn woord weet te houden en zich niet laat afschrikken door het soort vogelverschrikker dat mijn meesters heel vaak bewegen. En ik ben niet de enige die hem bewondert. Zelfs mijn meesters waren verrast door zijn vastberadenheid. Ze zeggen zichzelfs ook tussen hen dat als deze "zielige en laffe" Afrikaanse presidenten dezelfde moed als hun kleine tegenhanger in Burundi hadden, de situatie in Afrika zou zijn veranderd en het ICC al zou zijn gesloten. Wanneer ik hier over een kleine tegenhanger spreekt, spreek ik over de grootte van zijn land. Dat is een dappere president met persoonlijkheid. Gelukkig voor ons zijn ze niet veel. De andere moedige was zijn Gambiaanse tegenhanger, de president Yahya Jammeh, die ook de president van mijn land was. Maar mijn meesters hebben hem uit de macht met de hulp van hun vazallen Macky Sall en dramane ouattara geslaagd drijven.


En frankrijk heeft meer in dit alles te verliezen dan wie dan ook. Laten we het geval van de mobiele operator Orange nemen. Het werd bewijzen dat tijdens de crisis in Ivoorkust, de mensen van Gbagbo door Oranje werd bespioneerd en dat al hun telefoongesprekken op verzoek van frankrijk werden onderschept. Welke serieuze Afrikaan kan nog steeds van de telefoonoperator Orange gebruik maken als hij weet dat hij de rechterhand van het Franse spionagesysteem in Afrika is, en misschien zelfs over de hele wereld? Als Afrikanen gewetensvolle mensen zouden zijn, zouden ze deze operator allemaal hebben verlaten om hun privacy te beschermen. Als Afrikanen zich als verantwoordelijke en respectabele mensen gedragen, zal elk van hen Orange opgeven en zal deze operator zijn activiteiten in heel Afrika staken. Ook hier bid ik dat de Afrikanen nog steeds net zo zorgeloos zullen zijn als ze altijd al waren. Je ziet dus dat wij, hoezeer we Ivoorkust ook plunderen, zoals je zegt, in dit geval van Gbagbo, de verliezers zijn. Mijn meesters zijn allemaal bang voor de toekomst in Afrika. Hoewel Afrikanen als eeuwige slaven erkend worden, vrezen mijn meesters dat de nieuwe generatie zal ontwaken en besluiten om slavernij af te wijzen.


Ik heb de zaak van onze NGO's niet eens genoemd. Als onze grote bezorgdheid je niet gerechtvaardigd lijkt, is dat alleen maar omdat Afrikanen echt amorf zijn. Kijk naar de rol die onze NGO's in deze crisis hebben gespeeld. Als de Afrikanen echt serieus zouden zijn, zou geen van deze westerse NGO's zich nog steeds op het Afrikaanse continent bevinden, omdat geen enkel serieus land op zijn grondgebied NGO's kan accepteren die daadwerkelijk actieve cellen van spionage en contraspionage uit andere landen zijn. Maar gelukkig voor ons lijken Afrikanen dat niet eens als een probleem te zien. Maar we weten niet hoe lang dat zal duren, vooral omdat sommigen van hen onlangs wakker zijn geworden en hun stem geven bij de pan-Afrikaanse tv-zender Afrique Media. Mijn meesters hebben zelfs alles geprobeerd om deze tv-zender te sluiten, zonder veel succes op dit moment. Ik hoop dat we dit zullen kunnen doen, maar ik ben bang dat we dat we er niet slagen.


De Here zegene u!
Voelen jullie vrij, dit artikel te vermenigvuldigen en de kopieŽn uitdelen.
Om in staat te zijn, dit kant te downloaden, klikken HIER of op dit icoon PDF bij.
PDF

Om de PDF zip-files te lezen, moeten jullie Acrobat Reader gebruiken.
Als jullie nog niet dit programma of die toepassing hebben, kunnen jullie het kostenloos downloaden